M ● A ● D ● E ● X
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
M ● A ● D ● E ● X

Forum Kısa Bir Süre Yine Yayına Girecektir
 
AnasayfaMadexLatest imagesAramaKayıt OlGiriş yap

 

 Gezi Yazıları

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
DJ jr. Memo
Co-Master
Co-Master
DJ jr. Memo


Erkek Mesaj Sayısı : 142
Yaş : 31
Nerden : Marmaris
Okul veya İşyeri : M.K. Koleji
Lakap : MhtNc
Kayıt tarihi : 05/03/08

Gezi Yazıları Empty
MesajKonu: Gezi Yazıları   Gezi Yazıları EmptyPaz Mart 09, 2008 9:50 pm

Gezi yazısı edebiyatta gezilip görülen yerler hakkında yazılan yazılardır.

Edebiyat, Alm. Literatur (f), Fr.Littérature (f), İng. Literature. Düşünce, duygu ve hayallerin sözlü veya yazılı olarak güzel ve tesirli biçimde anlatılması sanatı. Okuyana estetik bir tat vermek amacıyla yazılmış olan ya da böyle bir amacı olmasa bile, biçimsel özellikleriyle bu düzeye ulaşabilen bütün yazılı yapıtlar. Bu anlamıyla edebiyat görece yeni bir terimdir.

Gezi esnasında birçok yer görür, birçok insanla tanışır; bunları hafızada tutmak güç olacağından gezi esnesında not alınır ve gezi yazılarında bunlar hikaye edilir. Gezi yazısında yazar daima gezdiği yerleri anlatmalı, uydurma, yanlış bilgiler vermemelidir. Gördüklerini okuyucunun daha iyi algılaması için, karşılaştırma yapar. Okur sanki o yerleri yazarla birlikte gezer gibi olur.

Eski edebiyatımızda gezi yazısına seyahatname denir. Bu alanda Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi ünlüdür. Ancak asıl gezi yazıları Avrupa’ya açılma döneminde görülmeye başlanmış, gidieln Avrupa şehirleri ile ilgili yazılar yazılmıştır. Namık Kemal, Ziya Paşa bunların başında gelir.

Gezi yazılarını kitaplaştıran yazarlarımız da vardır. Ahmet Mithat Efendi, Avrupa’da Bir Cevelan; Cenap Şahabettin Hac Yolunda, Avrupa Mektupları; Ahmet Haşim, Frankfurt Seyahatnamesi; Reşat Nuri, Anadolu Notları; Falih Rıfkı, Deniz Aşırı, Zeytin Dağı, Taymis Kıyıları bunlardan bazılarıdır.

Gezi Tanımı:
Kapalı alanı bulunan herhangi bir yatla yapılan, ekibini Yelken Takımı sporcularından oluşturan, deniz üzerinde en az 12 saatlik tüm seyirlere Yelken Takımı Gezisi denir.

Gezi Amacı:
Yelken Takımı öncelikle, yelken takımı sporcularının deniz üzerinde eğlenceli vakit geçirmesini amaçlamaktadır. Denizi sevmek, deniz üzerinde yaşamaya alışmak, tekne yaşamına adapte olabilmek ve kara hayatına fazla ihtiyaç olmadan normal hayattaki mutluluğu tekne içinde yakalamaktır.

Tüm bunlarla birlikte gezi içerisinde, tekne üzerinde veya tekne dışında hem yelkencilik hem de denizcilik üzerine bazı eğitimler verilir. Bu Eğitimlerin standardizasyona uyulması, Gezi Düzenleyicileri ile Gezi Kaptanlarının en öncelikli görevidir.

Gezilerin Sınıflandırılması:
Gezilerin süreye göre sınıflandırması:
1) Kısa geziler: Tekne üzerinde kalınan süre 2 günden (48 saat) daha kısa ise, bu tip gezilere Kısa Geziler denir.
2) Normal geziler: Tekne üzerinde kalınan süre 2 gün ile 10 gün arasında ise, bu tip gezilere Normal Geziler denir.
3) Uzun geziler: Tekne üzerinde kalınan süre 10 günden daha fazla ise, bu tip gezilere Uzun geziler denir.

Gezilerin rotaya göre sınıflandırması:
1) Kıyı gezileri: Marmara Denizi'nde yapılan tüm geziler ile diğer denizlerde ana karaya 20 mil uzaklık içinde yapılan tüm gezilere Kıyı Gezileri denir.
2) Açık Deniz gezileri: Marmara Denizi haricindeki denizlerde ana karadan 20 mil açığa çıkılarak yapılan gezilere Açık Deniz Gezileri denir. Ege ve Marmara Denizleri, dışında yapılan tüm uluslararası seyirler Açık Deniz Gezileridir.

Gezilerin tekne kadrosuna göre sınıflandırması:
1) Tekli geziler: Yalnızca bir tekne ile yapılan gezilere Tekli Geziler denir.
2) Çiftli geziler: İki tekne ile yapılan gezilere Çiftli Geziler denir.
2) Filo gezileri: Gezi süresince birbiriyle sürekli koordinasyon halinde olup, aynı istikamette hareket eden ve aynı programı uygulayan ikiden fazla tekne varsa, bu tip gezilere Filo Gezileri denir.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://odevsitesi.hotgoo.net
 
Gezi Yazıları
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
M ● A ● D ● E ● X :: Ödev Köşesi :: Türkçe-
Buraya geçin: